Compliment

Wanneer heb jij voor het laatst iemand een compliment gegeven? Je partner omdat die er altijd voor je is? Je collega die dag en nacht voor je klaarstaat? De receptioniste die zelfs vriendelijk is als je binnenstapt met een zuur gezicht? Ik geef soms wel een compliment, maar in ieder geval niet vaak genoeg. Nu bedoel ik niet dat je tien dozen Merci achter de hand moet hebben om jouw compliment vergezeld te laten gaan met een doos chocolade. Juist niet. Het gaat volgens mij om de spontane reactie. ‘Dank je wel, fijn dat je dit voor me doet, wat zou ik zijn zonder jou, wat zie je mooi uit of …’

Ik kom erop omdat ik vanochtend op Instagram een compliment kreeg voor bovenstaand schilderij dat ik geplaatst had. David uit Hoogerheide bedankte me zelfs voor al mijn bijdragen en de ideeën die ik deel. Zijn reactie maakte mijn hele dag goed. Het geeft je de energie om weer dingen te gaan maken. Even zo’n positieve rilling door je lichaam waar je vrolijk van wordt. Je hebt het eigenlijk net zo hard nodig als eten en drinken, bedacht ik.

Wat is een mens zonder compliment? Volgens mij een stuk minder gelukkig. Ik wil dus iedereen oproepen om de komende tijd met complimenten te strooien en niet alleen op 1 maart, op Nationale Complimentendag. Een compliment geven kost helemaal niets en je krijgt er oneindig veel voor terug. Voor mij begint dat met jou te bedanken voor het lezen van dit stukje.