Lang leve de koning

Op Koningsdag plaatste ik een bijdrage op LinkedIn met het bovenstaande geschilderde portret van onze koning. De eerste regel luidde: ‘LANG LEVE DE KONING.’ Op 4 mei plaatste ik naar aanleiding hiervan het volgende bericht. 36.000 KEER BEDANKT. Vandaag een week geleden plaatste ik een bijdrage over leeftijdsdiscrimatie in Nederland. Meer dan 36.000 mensen bekeken mijn bijdrage, waarvoor mijn dank. Ook wil ik de ruim 300 mensen bedanken die gereageerd hebben en uiteraard de mensen die mijn bijdrage gedeeld hebben. Reden om blij te zijn? Ja en nee. Ja, omdat de bijdrage zo vaak bekeken is. Nee, omdat het probleem, gezien alle reacties, nog groter blijkt te zijn dan ik dacht. Waar ik ook best verdrietig om ben, is dat recruiters en HR professionals niet of nauwelijks gereageerd hebben. Geen positieve reacties, geen negatieve reacties. En dat geldt ook voor politici die het onderwerp liever ontkennen, dan ermee aan de slag gaan. We moeten langer doorwerken, maar boven de 45 jaar ben je blijkbaar al afgeschreven. Hoe ga je dit dan doen? Mijn bijdrage was bedoeld om de perceptie rondom leeftijd te veranderen en het zou mooi zijn als ze er in Den Haag serieus werk van gaan maken.

Het eerste bericht: lang leve de koning

Vandaag is onze koning jarig en ik wil hem bij deze feliciteren met zijn 52ste verjaardag. Een koning van 52 jaar staat aan het begin van zijn carrière. Een internationale carrière met veel verplichtingen, om over de verantwoordelijkheden nog maar te zwijgen. Een taak die veel van hem vergt, wat iedereen natuurlijk begrijpt.

Een koning van 52 vinden we jong, maar andere mensen van die leeftijd vinden we ‘bejaarden’ die niet meer passen in het arbeidsproces. Die mensen kunnen niet meer omgaan met druk, verandering en vernieuwing. Fysiek zijn ze ook niet meer de sterksten en wat heb je aan ervaring in deze digitale wereld. De reden dat ik dit schrijf is, dat ik me een beetje schaam om in een land te leven waar mensen al halverwege de veertig worden afgeschreven. Mensen kunnen met een beetje geluk 100 jaar oud worden en met 50 ben je dan net op de helft. Ik zou dus iedereen willen oproepen om te stoppen met leeftijdsdiscriminatie. Daarom een verzoek aan alle recruiters en HR-managers om het gesprek aan te gaan met die vijftigers en ze een kans te geven. Leeftijd zegt namelijk niets over hoe vitaal, ondernemend en enthousiast iemand is. En volgens mij is onze koning daar het levende bewijs van. Lang leve de koning.